Landgoed Eikenburg ligt in het zuiden van Eindhoven en is een van de grootste groene gebieden binnen de Eindhovense rondweg. Op dit 30 hectare grote landgoed is een nieuw woonprogramma gepland. Daarnaast beschikt het terrein over een 15-tal gebouwen waarin zorgeenheden, een hospice, onderwijs, sport- en zwemfaciliteiten en een stadsakker zijn gehuisvest. Solid VGM voert namens Stichting Sint Trudo voor dit hele gebied het vastgoedmanagement uit. Dit betekent het commercieel en technisch beheer van ca. 14.000m² bedrijfsmatig onroerend goed, ca. 26 hectare natuur en de op het landgoed aanwezig infrastructuur.

Het beheer van het landgoed betreft het in stand houden van enerzijds de 26 hectare natuur die bestaat uit bossen, grasvelden en wateren en anderzijds alle wegen, terreinverlichting en bewegwijzering op het landgoed. Daarbij zorgt Solid VGM voor onderzoeken naar de veiligheid van de natuur en het aanvragen van de beschikbare landschaps-subsidies. In samenwerking met Trudo regelt Solid VGM de programmering en organisatie van evenementen, waarbij een community van ondernemers, bewoners en bezoekers onderhouden wordt.

Trudo houdt zich houdt voornamelijk bezig met het woonprogramma, waarbij het eerste deel van de herinrichting is afgerond met 70 moderne woonlofts in het hoofdgebouw.

Historie
Het 30 hectare omvattende landgoed Eikenburg is in 1832 in gebruik genomen als ontginningsgebied en productiebos, waarna de Broeders van Liefde in 1894 hun intrek namen op Eikenburg. Zij begonnen daar een jongenspensionaat en een school voor lager en middelbaar onderwijs. Blikvanger van het landgoed is het centraal gelegen hoofdgebouw dat tussen 1894 en 1925 is verrezen en inmiddels een rijksmonument is. Tot de jaren zestig van de vorige eeuw maakte het internaat een grote groei door. Om dit op te vangen werden er enkele paviljoens en onderkomens bijgebouwd op het landgoed. Ook kwam er een sportaccommodatie en een zwembad.
Op zijn hoogtepunt telde Eikenburg 450 leerlingen. Door de steeds beperktere aantallen leerlingen ging het internaat in 1996 dicht. Sinds die tijd kregen de gebouwen een grotendeels sociale bestemming. Momenteel is in het monumentale gebouw, het Provincialaat van de Congregatie van de Broeders van Liefde gevestigd. In 2001 werd op het gebied een Broederhuis gebouwd voor oude religieuzen die verzorging en verpleging nodig hebben. Daarnaast ontwikkelde het landgoed zich tot een gewaardeerde groene, stedelijke oase. Het bosrijke en fraai gelegen gebied is een geliefde tegenhanger van de stedelijke drukte en een trekpleister voor inwoners van Eindhoven die graag de rust en stilte opzoeken.

Een nieuw perspectief voor Eikenburg was nodig omdat steeds meer gebouwen op het landgoed leeg kwamen te staan en het de congregatie door de terugloop steeds zwaarder viel het gebied en het vastgoed adequaat te beheren. De congregatie wil dat Eikenburg haar sociale functie blijft houden en kwam daarbij uit bij Stichting Sint Trudo. De corporatie kreeg per 2015 de grond op het landgoed in langdurige erfpacht en beide partijen investeren gedurende die erfpachtperiode in een toekomstbestendig Eikenburg.

Meer projecten

Projecten overzicht

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.

Bel ons: 06 - 52 38 43 94

Mail ons

© Solid – Cookies

Cookies

Met Google Analytics analyseren we het surfgedrag van onze bezoekers. Hierdoor kan de website nog beter op bezoekers worden afgestemd.

Privacy policy | Sluit
Instellingen